Depresyon Konulu Kitap Önerileri
***
Depresyon, gündelik dilde “nasılsın?” sorusuna verilen alternatif bir cevap gibi kullanılıyor olsa da aslında birçok türü olan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Depresyonun ne olduğuna dair bir yazı hazırlamıştım, buradan ulaşabilirsiniz: Depresyon Nedir? Yazımın devamında depresyonla ilgili kitap kritiği okuyor olacaksınız.
Uygun kitap seçiminin psikolojik zorlantıları hafifletmeye yardımcı olduğunu düşünüyorum. Danışanlarıma da fayda göreceklerini düşündüğüm kitapları öneriyorum yeri geldikçe. Bazen de danışanlarım benden depresyon konulu kitap önerileri istiyor. Bu gibi sebeplerden ötürü, bu yazımın konusu depresyonla ilgili okuyup beğendiğim 2 kitabın önerisi üzerine olacak.
Depresyon – Fuat TORUN
Depresyonla ilgili yazılmış -benim denk geldiğim- en sade ve öz kitaplardan biri olduğunu söyleyebilirim. Ayrıntıya çok takılmadan ama önemli noktaları da atlamadan, hem depresyonu anlatmış hem de kişiye yardımcı olabilecek nitelikte bir takım araçlar vermiş. Depresyonu bilişsel davranışçı terapi çerçevesinde ele almış. Dolayısıyla bilişsel çarpıtmaları, bu çarpıtmaların nasıl yeniden düzenlenebileceğini oldukça anlaşılır bir dille yazmış. Yazar, kullanılabilir bir kendine yardım kitabı çıkarmış ortaya. Roman okur gibi hızlıca geçerek değil; alıştırmalara zaman ayırarak okunursa çokça istifade edilebileceğini düşünüyorum.
Özetle, hem depresyonu tanımak hem de kişinin, bilişsel davranışçı terapiden beslenerek, kendine yardım edebilmesini sağlamak adına yazılmış oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm bir kitaptır. Okuduğu takdirde fayda sağlayabileceğini düşündüğüm danışanlarıma önerdiğim kitaplardan biridir.
Özetle, hem depresyonu tanımak hem de kişinin, bilişsel davranışçı terapiden beslenerek, kendine yardım edebilmesini sağlamak adına yazılmış oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm bir kitaptır. Okuduğu takdirde fayda sağlayabileceğini düşündüğüm danışanlarıma önerdiğim kitaplardan biridir.
Kitaptan birkaç minik alıntı bırakacağım fikir oluşturması açısından:“Depresyon dilimize çöküntü olarak da çevrilebilmektedir. Eğer bir kişide içe kapanma, zevk aldığı şeylerden zevk alamama, ağlama, insanlarla görüşmek istememe gibi bir takım değişimler oluyorsa depresyonda olma olasılığı vardır.”“Kuşkusuz her depresyon hastası aynı değildir ve kendine özgüdür.”“Her zaman durumlar ilk gördüğünüz gibi değildir; farklı perspektiflerden baktığınızda farklı şeyler görebilirsiniz.”
Depresyon – Oğuz TAN
Kitap, birkaç depresyon vakası örneği ile başlıyor. Yazar, öncelikle vakalar üzerinden depresyonu görmek adına bir kapı aralamış gibi görünüyor. Sonrasında depresyonla ilgili bilgilendirici noktalar yazılmaya başlanmış. Dili en yalın haliyle kullanmış Oğuz Hoca. Düşünce hatalarının duygu ve davranışlarımızı belirlediği bilgisiyle beslemiş yazdıklarını. Bilişsel davraışçı terapi, bu bakıştan yola çıkar psikolojik rahatsızlıkları ele alırken.
Özetle, anlaşılması gayet kolay, akıcı bir kitap. “Şöyle bir bakayım, neymiş şu depresyon?” diyerek yola çıkan okurlara depresyonu temiz bir şekilde anlatmış. İnceleyebilir, dikkatinizi çekerse alabilirsiniz.
Kitaptan birkaç minik alıntı bırakacağım yine:“Depresyon bir hastalıktır. Herhangi bir hatanızdan, kusurunuzdan, eksikliğinizden ya da günahınızdan kaynaklanmaz. Bu hastalığa beyin kimyasının bozulması yol açar.”“Hayattan zevk alamama hali, depresyon ağırlaştıkça, hayata katlanamama haline dönüşür. Hayat zevk veren bir şey olmaktan çıkar, bir acı kaynağı haline gelir. Artık yaşamanın bir saniyesi bile işkencedir.”“Olayları değiştiremeseniz de düşüncelerinizi değiştirebilirsiniz.”“İnsanları değiştirmenin yolu, önce kendi düşüncelerimizi değiştirmektir.”